Błonnik pokarmowy to substancje pochodzenia roślinnego oporne na trawienie poprzez enzymy przewodu pokarmowego . Błonnik pokarmowy ma ważną rolę w zdrowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Właściwości błonnika pokarmowego:
- redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów
- zmniejsza ciśnienie krwi
- zahamowuje rozkład węglowodanów, zmniejszając stężenie cukru i zapotrzebowanie na insulinę
- przyspiesza przejście żywności poprzez układ trawienny
- wspiera rozwój dobrych bakterii jelitowych
- pozwala kontrolować wagę, niweluje uczucie głodu
- usuwa z organizmu substancje szkodliwe
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego
Produkty zawierające błonnik to m.in. warzywa (np. brokuły), owoce (np. śliwka), produkty zbożowe (otręby zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo żytnie) i nasiona roślin strączkowych (np. groch). Błonnika nie zawierają między innymi mięso, mleko, alkohole, masło i inne towary tłuszczowe. Możliwe jest też nabycie suplementów takich jak błonnik w proszku. Zwłaszcza ważny dla funkcjonowania organizmu jest błonnik rozpuszczalny, który fermentuje w jelicie grubym przy udziale bakterii i zaopatruje organizm w cenne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe.